Thursday, May 20, 2010

POKOK KACANG HIJAU


Pokok kacang ijau? erkk kenape entry len macam je.haha..td aku tolong mak aku buang akar taugeh .Dalam dok2 mengelamun sambil buang akar taugeh tu aku terpikir.Mase kecik2 dulu aku slalu ambik biji kacang ijau pastu letak atas kapas yang berair.Pastu bia sampai seminggu.Tengok2 klua pokok taugeh???..aikk pokok taugeh la pulak. kenape cm tu ek? cam pelik an an..patut biji kacang ijau klau tanam sure la klua pokok kacang hijau.Smue orang aku tanye pasal kacang ijau ni.Dorang pon tak dapat jawab and tak nak ambil tahu pasal benda ni .Mak aku plak cakap.."laaa buat ape ko susa2 pk..buang akar taugeh tu sudaaaa...mak nak masak ni!" hehe... btul gak erk.Tanye Ju lak cmni lak jawab nye"mcm ni...beruang kutub duduk kat kutub utara,penguin lak duduk di kutub selatan,jadi beruang x makan penguin =)".







Ayah aku plak jawab urm kacang ijau tu klau tanam tempat berair sure la klua taugeh and klau tanam kat tanah klua pokok kacang ijau..urmm logik gak erk..hihi (>.<) pAstu da jadi keje search kat pakcik google ni lah hasilnye,, Pokok kacang ijau..hehe pokok ni dikenali gak sebagai "Mung bean" dalam bahase inggeris macam asal dari Terengganu lak..wakaka menarik2.Mung bean ni bnyak ditanam kat tanah lembab.Bentuk die pendek dan bercabang tegak paling tinggi pon 3 meter.


Bunge die berbentuk kupu2 dan berwarna kuning kehijauan atau kuning pucat. Dari bunge tulah terbentuk polongan yang berisi 10 - 15 biji kacang hijau.Kulit die lak hijau berbiji putih dan sering dibuat kecambah atau tauge. Daunnya berbentuk segitige menyirip?? urmm ??.even info ni macam x bermakne je..wakaka..tapi janji terjawab pertanyaan aku ..huhu..huh lega =.=


2 comments:

Nabieylah Sloves said...

Saya pun pernah terdetik dlm hti brkenaan dgn kcg hjau nie..hehehe..tu yg ary nie cri sal kcg hjau..tup2 jmpe n3 nie..

Nabieylah Sloves said...

Saya pun pernah terdetik dlm hti brkenaan dgn kcg hjau nie..hehehe..tu yg ary nie cri sal kcg hjau..tup2 jmpe n3 nie..